Istifa İstanbul’daki Beykoz Belediyesinin başkan yardımcısı olan Fidan Gül’ün gözaltında olduğu bir soruşturmanın kapsamındaydı. Bu soruşturma, "ihaleye zararlı faaliyetlere müdahale etme" ve "suçu düzenlemeye yönelik örgütleşmeyi teşvik edici üye olma veya yardım etme" suçlarıyla ilgiliydizir. Gösterilen bilgilere göre, Fidan Gül kamuya açık ihalelerde yasa dışı şirketlerin katılmalarını engellemeden bunları hukuken uygun olmadık şekillerde sonuçlandırmasını sağladı. Adli sisteme teslim olduktan sonra tutuklanan Fidan Gül, ifadelerinde beyaz gömlekleri çatlak yapmakla yükselebilecek her türlü işlemin belediyede yasadışı olduğuna işaret ettiği kaydedilmiştir. Ayrıca, Beykoz Belediye Başkanlığı'nın başındaki Alaattin Köseler'in de bu durumun ortağı olduğunu vurgulamıştır.
Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül, yasadışı faaliyetlerle ilgili şüphelere dayalı olarak dün erken saatlerde göz altına alındı. Yeni kanıt materyallerine bağlı olarak hazırlanan gözaltı ve arama emri uyarınca, görevinden azletilen Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler de tutuklanarak aynı davaya dahil oldu. Arama çalışmaları, Fidan Gül’ün yaşadığı alan ve ofisinde gerçekleştirildi. Bugün sabah, adlilik kurumuna teslim edilen Fidan Gül, ‘Ihaleyi etkilemek amacıyla yasa dışı girişimler yapmakla’ suçlandırıldı ve hapis cezasına çarptırılmak üzere mahkemeden tutuklandığı bildirildi.
İŞLEMİN DÜŞÜNCE İLE ortaya çıktı! SORUYU Alaattin Köseler'e atıyor.
Ayrıca Gül, belediyede gerçekleştirilen bütün işlemlerin yasal olmadığını ve Beykoz Belediyesi'ndeki tüm satın almaların yasaya uygun olmadığının beyan edilmesini sağladığını belirtti. Tutuklanan Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler'in bu durumla ilgili sorumluluktaki kişiler arasında bulunduğunu da öğrendik.
Soruşturmada şu anda 12 şüpheli tutuklu bulunmaktadır.
YENİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI
Tutuklama talebi Sulh Ceza Hakimliği'ne iletilen yazılında belirtildiği üzere, Beykoz Belediye Başkanlığı'nın çeşitli departmanları tarafından gerçekleştirilen pek çok mal ve hizmet satın alınmasında, bağlantılı olan aynı firmanın döngülü teklifleri kabul edilmiştir.
İhale usulüne etki etmek amacıyla belirli yasal sınırların altında kalmak için konusu aynı olan işlerin bölünüp yakın tarihlerde aynı yüklenicilere ihale edildiği kaydedilen yazıda, benzer firmalardan yan teklif alındığı, bazı ihale yüklenicisi firma ve teklif veren diğer firmalar arasında adres ve ortaklık düzeyince organik bağ olduğuna işaret edildi.
Tüm ihale süreci usulsüz şekilde yürütüldü.
Yazıya göre, hazırlanan şartname diğer şirketlere katılma şansı vermeyen ve yükleniciyi önceden belirlenen bir kişi olarak içeren koşullar bulundu. Tespit Edilen durum şu şekildedir: Belirtildiği üzere, bazı malların ve hizmetlerin ihalesden önce gerçekleştiği için süreç yasalara uygunca yürütülmüş; ayrıca, Şirket'in, tahmini maliyeti belediye yönetiminindan ön bilgi alarak diğer şirket tekliflerini bu bilgilere dayanarak oluşturan ve bunları da ihale dosyasına kendi gönderdiği halde, bu durumun hukuken geçersiz olduğu düşünülüyor. Bu nedenle, ilgili prosedürün düzenlemelerine uymadığının kanıtlanmış olması dolayısıyla büyük ihtimalle suça karışıldığı düşünülüyordu.
Yazılara göre, açıkça belirtilmiş eşit davranışı, rekabet, dürüstlük ve gizliliğe aykırı hareket eden bu tür durumlar, ihalelere katılmayı maximum seviyede önleyerek ve ihalesinin halka faydasına en uygun şartlarda gerçekleştirilmesini sağlayarak, ihale sürecinde meydana gelen yasal dışı uygulamaların yaşanmış olduğunu savunuyoruz.
Fidan Gül, eski işyerinin Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü içinde bulunan bir kısmının mal ve hizmet satın alınmasında, şu anda suçlular olarak kabul edilen bazı şirketlere yasalara uygun olmayarak özel bağlar aracılığıyla önceliği verdirmesi yönünde emir verdiğini savunmuşlardır. Resmi prosedürlerin daha sonra gerekli olması beklenen açık sözleşmelerle malzemeyi temsil ettiği bildirimde bulundu.
Yazının içeriğine göre, Gül'ün kamu ihalelerinde yasa dışı şirketlere kapı açmasıyla ilgili suçlamalara yer verilmektedir. İhale işlemlerinin düzgün şartlar dışında sonuçlandırıldığı iddia edilmekte. Ayrıca belgede, belediyedeki çeşitli birimlerde rastgele harcama yapma biçimi olarak nitelendirilen açık hesabı ile ilgilendiği düşünülen ancak gerçek muamelesi yapılmayan malların veya hizmetlerin satın alınmasında yaklaşık 50 milyon lira tutarındaki belediye borçlarının sosyal yardımlar bölümü tarafından üstlenmiş olduğu vurgulanmaktadır. Bu durumdan dolayı da uyumsuzluğa dayali yeni bir ihale sürecinin başlangıcını sağlamaya çalışıyor oldukları söylenebilir.
Yazında, ilgili bölüm personnel'nın usulsüzliklere karşı çıkmakla birlikte, Gül'in istekleriyle arzu edilen firmanın satın alınmasının sağlandığı iddiaları bazı açıklamalarda yer aldı. Ayrıca, pazarlık yoluyla gerçekleştirilen ihale dossyasındaki incelendelerde de usulsüzlüklerin mevcut olduğu belirtilmiştir.