Premium Ads

Üniversite öğrencileri ve kadınlar Diyarbakır'da mutfak sanatları hakkında öğrenim görüyorken, volkanik Karacadağ'ın yamaçlarından toplanan kengerbitki kullanarak tadı leziz meyveleri hazırlanmasını sağlıyor.

Bu dönemde, Diyarbakır ile Şanlıurfa arasındaki sınır bölgelerinde bulunan taşlık arazilerine sahip Karacadağ'da, baharın geldiğini gösteren işaretler olarak bilinen ve doğal ortamlarda büyümeyi olan kenger bitkisi çokça görülmektedir.

Diğer bir deyişle, Dicle Üniversitesi'nde (DÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun Aşçılık Bölümündeki öğrenciler ve Nusaybin'deki Yenişehir Halk Eğitim Merkezi'nde uzmanlaşma yapan kadınlar, Karacadağ eteklerinin taşlık arazisinde yerden kender çekiyorlar. Bu şekilde, bu bitkiye dayanan Diyarbakır mutfak culture'sine özel geleneksel lezzetleri üretilmesini hedefliyorlar.

Geliştirdikleri bitkiler ile DÜ Gastronomi Laboratuvarında "bitki çörek", "bitkilendirilmiş burgul pilavi", "bitki turşusu", "bitki meftuniyesi", "bitki şilesi" ve "bitki aşısı" gibi lezzetler üreten "usta eller," bu yiyecekleri şehirde düzenlenen fuarlarda ve etkinliklerde misafirlere hediye olarak sunarak, tanıtımı desteklemeye çalışıyor.

Öğrenciler, Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nin düzenlediği Mezopotamya Gurme Bahar Yöresel Lezzetler Fuarı'nda da bölgeyi temsil eden lezzetleri misafirlere sunarak, tanıtıyorlardı.

Duyurularımızı ve çabalarımızı insanların üzerindeki bu sağlıklı ürünlerin üzerine yönlendiriyoruz.

Diyarbakır'daki Kenger bitkilerini kullanarak yeni lezzetler geliştiren Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi Cüneyt Ateş, embriolabelindo.com muhabrine şunları belirtti: Halka bu ürünleri fuarlar ve diğer etkinlikler aracılığıyla tanıtmak amacıyla öğrencilere çalışmalar başlatmışlardır.

Ateş, kente düzenlenmiş olan fuada odun ateşi üzerinde hazırladıkları yiyecekleri ziyaretçilere sunarak, bu bitkiyunun sürdürülebilir olmasına ve sofralarda yer almaya devam etmesine katkı sağlamak istediğini belirtti. Kengerden farklı lezzetler üretip halkın arasında paylaşmaya yönelik bir amaca sahip olduklarını vurguluyor.

Ateş, bu çalışmanın başlangıç olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Halkımıza yavaş yavaş katıltdırıp ve çalışmalarımızı genişlemeye çalışacağız. Dogal ürünleri tercih etmemiz şart. İnsanlarımıza sağlık açısından daha uygun olan doğal ürünlerin kullanımına yöneltilmelerinde bulunuyoruz."

"Kenger Diyarbakır ile özdeşleşmiştir"

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Şefler ve Fındıkçılık Federasyonu Başkanı Ali Geyik de Diyarbakır’daki Karacadağı eteklerinde yetişen bu yerelbitkiye dayalı farklı yiyecekler yaptığını belirtti.

"Geyik, Diyarbakır'la iç içe olmuş durumdadır. Halkımıza çeşitli yemekler hazırlayarak kengerin yanı sıra diğer otların da sürekliliğini sağlamak ve sofralarımızda önemli bir yer tutmalarını sağlama amacındadırlar." ifadesiyle Geyik, geleneksel mutfak kültürüne yeni hayat vermek istediğini vurguluyor.

Geyik şunları belirtti: “Nouveau neslinimize kültürel mutfak değerlerimizi aktarmaya ve doğal otlu yiyeceklerle sağlıklı bir şekilde beslenmelerini teşvik etmeye çalışıyor olmak istiyoruz. Her sene tüm şehirlerde bu amaca yönelik faaliyetler düzenlemeye düşüyoruz. Otları kullanarak hazırladığımız lezzetlileri sofralarımızda sunarak herkesin dikkatine sunmayı amaçlıyoruz.”

Tüm etkinliklerde bu bitkiyi tanıtıp gezdireceğiz.

İpek Tekin, üniversite öğrencisi olarak kenti olan yerel yiyecek kültürü hakkında bilgi vermeyi amaçladıklarını şu sözleri ile belirtti:

Bu bitkinin oldukça faydalı olduğuna inanıyorum. Şu dönemde genellikle hazır gıdalar yeniyor, ancak bunu kolayca kullanabileceğimiz bir gıda ürünü. Gelecekte bu ürünlerin tüketimi için daha fazla yıl boyunca bu bitkeyi kullanarak ve tanıtarak yemek hazırlamayı planlıyoruz. Fuarlar dışında da tüm diğer etkinliklerde bu bitkinin tanıtımı yapılacaktır.

Fatma Toprak adlı öğrencinin sözleri, Karacadağ yamaçlarında arkadaşları ile beraber kenger bitkisini toplayarak elde ettiklerinden bahsediyordu. Bu öğrencine göre, "Kenger oldukça azbilinen bir tür bitkidir ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki bölgelere özgüdür. Bitkinin farkındalığını artırmak adına öğrendiklerimizi paylaşacağız ve misafirlere sunacağız," şeklinde devam ediyor.

Table of Contents [Close]
    Daha yeni Daha eski
    X
    X
    X